Rejtvényes érdekességek

A rejtvények felépítése és elnevezése szinte minden országban más és más. Egyedülálló a magyar keresztrejtvény abban, hogy viszonylag hosszúak a fősorok és sokat kanyarodnak. Északi szomszédainknál egy kockába több betű is bekerülhet (kettő, de néha három is!), míg a lengyel rejtvényábrákban több a fekete, mint a fehér négyzet. Az USA-ban a hagyományos rejtvények vannak túlsúlyban, amelyek nem tartalmaznak fősorokat. Szigorú szabály rögzíti azonban, hogy nem lehet az ábrában zárt betű. A francia és a román rejtvényekben a fekete négyzetek aszimmetrikusan vannak elhelyezve, és soronként számozzák őket. Ugyanakkor Németországban a skandináv rejtvény "fekete négyzeteiben" csak egy-egy szó meghatározásait találjuk.

Az első magyar palindrom négyzet (bűvös négyzet) szerzője Arany János. Fia, Arany László mutatta meg neki a Pompei romjai alól előkerült SATOR-AREPO (ld. Rejtvénytörténelem) négyzetet. Ezen felbuzdulva, Arany 1882-ben elkészítette az első ilyen jellegű szójátékot. Arany László visszaemlékezéseiben így írja le: "Ördög vigye a problémáidat! Feltettem magamban, hogy csinálok egy SATOR-AREPO-t magyarul... Egészen belefájdult a fejem!"

arany.gif

II. Erzsébet életrajzírója szerint az angol királynő minden reggel a Daily Telegraph legnehezebb rejtvényeinek megfejtésével kezdi a napot. A húga, Margit hercegnő pedig már többször nyert díjat a Country Life című újság keresztrejtvény-pályázatán.